Piec konwekcyjno parowy piekarniczy
Piec przeznaczony jest do pełnej obróbki termicznej wędlin, mięs oraz ryb w temperaturze do 180ºC. Przystosowany jest do pracy w cyklu automatycznym zapewniającym wysoką jakość dużą powtarzalność obróbki wyrobów przy minimalnym zaangażowaniu obsługi.
Piec posiada możliwość wykonania następujących procesów:
- NAGRZEWANIE,
- OSADZANIE,
- SUSZENIE.
- PARZENIE,
- WYBARWIANIE,
- WIETRZENIE,
- PIECZENIE,
- PIECZENIE Z PARĄ,
- PIECZENIE Z WIETRZENIEM,
- SCHŁADZANIE POWIETRZEM.
Piec Skrzyp wyposażony jest w system automatycznego sterowania przebiegiem procesów technologicznych w oparciu o bezpośredni pomiar temperatury we wnętrzu batonu (wyrobu wędliniarskiego).
Podstawowym elementem tego systemu jest mikroprocesorowy sterownik (IMAX700), który umożliwia zaprogramowanie 99 procesów technologicznych oraz ich całkowicie automatyczną realizację, poprzez sterowanie armaturą i urządzeniami pomocniczymi.
Piec wyposażono w systemy elektrycznego i pneumatycznego sterowania urządzeniami wykonawczymi (styczniki, elektrozawory).
Dane techniczne pieca konwekcyjnego skrzyp:
- Typ KW
- Długość [mm] 1200
- Szerokość [mm] 1500
- Wysokość [mm[ 3100
- Wymagana wysokość pomieszczenia [mm] min 3300
- Ilość wózków 1
- Rodzaj zasilania Olej opałowy Gaz ziemny Energia elektryczna
- Moc palników [kW] 30
- Moc elektryczna zainstalowana [kW] 24,8
- Moc grzałek [kW] 21 21 30
- Moc silników wentylatora [kW} 3,3
- Zużycie medium zasilającego
- (wartości max) ~2,5 l/h ~3,5 m3/h ~34,8 kWh/h