Piec konwekcyjno parowy piekarniczy

Piec przeznaczony jest do pełnej obróbki termicznej wędlin, mięs oraz ryb w temperaturze do 180ºC. Przystosowany jest do pracy w cyklu automatycznym zapewniającym wysoką jakość dużą powtarzalność obróbki wyrobów przy minimalnym zaangażowaniu obsługi.

Piec posiada możliwość wykonania następujących procesów:

  • NAGRZEWANIE,
  • OSADZANIE,
  • SUSZENIE.
  • PARZENIE,
  • WYBARWIANIE,
  • WIETRZENIE,
  • PIECZENIE,
  • PIECZENIE Z PARĄ,
  • PIECZENIE Z WIETRZENIEM,
  • SCHŁADZANIE POWIETRZEM.

 

Piec Skrzyp wyposażony jest w system automatycznego sterowania przebiegiem procesów technologicznych w oparciu o bezpośredni pomiar temperatury we wnętrzu batonu (wyrobu wędliniarskiego).

Podstawowym elementem tego systemu jest mikroprocesorowy sterownik (IMAX700), który umożliwia zaprogramowanie 99 procesów technologicznych oraz ich całkowicie automatyczną realizację, poprzez sterowanie armaturą i urządzeniami pomocniczymi.

Piec wyposażono w systemy elektrycznego i pneumatycznego sterowania urządzeniami wykonawczymi (styczniki, elektrozawory).

Dane techniczne pieca konwekcyjnego skrzyp:

  • Typ KW
  • Długość [mm] 1200
  • Szerokość [mm] 1500
  • Wysokość [mm[ 3100
  • Wymagana wysokość pomieszczenia [mm] min 3300
  • Ilość wózków 1
  • Rodzaj zasilania Olej opałowy Gaz ziemny Energia elektryczna
  • Moc palników [kW] 30
  • Moc elektryczna zainstalowana [kW] 24,8
  • Moc grzałek [kW] 21 21 30
  • Moc silników wentylatora [kW} 3,3
  • Zużycie medium zasilającego
  • (wartości max) ~2,5 l/h ~3,5 m3/h ~34,8 kWh/h